در بسیاری از محصولات مختلف مانند آرایشی و بهداشتی، صنعتی، پزشکی و غیره، ماده ارائه شده بصورت یک مایع غلیظ است که در نتیجه یک چالش مهم، نگهداری این محصولات غلیظ پاش و پکیج کردن آن برای ارائه به بازار است. در این مقاله قصد داریم به موضوع نگهداری مواد و محلول ها و مایعات غلیظ بپردازیم. برای درک بهتر موضوع، ابتدا مثالی از انواع مایعات غلیظ را مطرح می کنیم. بطور مثال موادی مانند انواع کرم و لوسیون در صنایع آرایشی و بهداشتی، موادی مانند انواع ژل بهداشتی و ضدعفونی در محصولات پزشکی محصولاتی هستند که از آنها با نام مایعات غلیظ یاد می کنیم. حتی در حوزه محصولات صنعتی نیز این مواد وجود دارد مانند انواع چسب مایع. برای نگداری و ومخزن کردن این مواد به یکدستگاه نگهدارنده احتیاج داریم که علاوه بر نگهداری و ذخیره محصول، امکان خروج محصول و پاشش به بیرون را نیز فراهم کند. در واقع یکی از اجزای اصلی ارائه محصولات غلیظ پاش به بازار انواع مخزن و پمپ غلیظ پاش است. آنچه در این مقاله می خوانید:

  • مقدمه محصولات غلیظ پاش
  • تکنولوژی صنعت تزریق پلاستیک
  • پلیمر پلی پروپلین
  • ساختار پمپ غلیظ پاش
  • ویژگی های کبری پمپ غلیظ پاش

صنعت تزریق پلاستیک و تکنولوژی آن

سال ۱۸۶۷ میلادی اولین باری بود که از تکنولوژی تزریق پلاستیک استفاده شد. در آن سال ها خبری از محصولات غلیظ پاش نبود. لذا اولین بار از این تکنولوژی برای ساخت توپ بازی بیلیارد بهره گرفته شد. آقای John W.H اولین فردی که از تزریق پلاستیک استفاده کرد و به تزریق ماده ای بنام سلولوئید به درون یک قالب از پیش ساخته شده، توانست شکل مورد نظر خود را با موفقیت از درون قالب استخراج کند. بدین ترتیب این روش، تزریق پلاستیک نام گرفت. بعد از گذشت تقریبا ۵ و با گسترش دانش این حوزه، اولین دستگاه تزریق پلاستیک که بصورت منسجم و مدون می توانست عمل تزریق را انجام دهد، توسط همین شخص و برادر وی ساخته شد. اگرچه این دستگاه یک مدل اولیه بود و بسیار ساده طراحی شده بود اما سرآغازی برای تولید دستگاههای پیشرفته بعدی شد. امروزه دستگاه های تزریق پلاستیک بسیار پیشرفته ای ساخته شده اند که می توانند وسیله‌ ها و ابزار های بسیار ظریف و متنوعی را ایجاد کنند.

  

چند سال بعد از ساخت مدل اولیه این دستگاه، در دهه‌‌ی ۴۰ جهش اصلی در این صنعت رخ داد. در آن سالها دنیا درگیر جنگ جهانی شده بود و همین امر منجر به رشد سریعتر و توسعه انواع صنایع می شد. تزریق پلاستیک نیز از این امر مستثنی نبود و در آن سال ها رشد چشم گیری را تجربه کرد. در آن تاریخ که با جنگ جهانی نیز مصادف شده بود شخصی به نام Jim Hendry توانست دستگاهی برای ساخت وسیله‌های مارپیچ و پیچیده‌ تولید کند که به کمک وسایل پلاستیکی متنوعی ایجاد می شد. خود همین دستگاه نیز عاملی برای توسعه های بعدی این صنعت محسوب می شود.

عملیات دستگاه تزریق پلاستیک

دستگاه های تزریق پلاستیک یکی از اصلی‌ترین اجزاء در صنعت تولید محصولات غلیظ پاش هستند. مزیت‌ اصلی و مهم این دستگاه‌ها آن است که در زمان بسیار کوتاهی قادر هستند تا قطعه‌های پلاستیکی بسیار ظریف و در عین حال با کیفیت مناسب تولید کنند. همچنین اگر از این دستگاه ها برای تولید محصولات غلیظ پاش استفاده شود، امکان تولید محصولات در اشکال مختلف نیز قطعا میسر است. نکته حائز اهمیت آن است که اگر چه یک دستگاه تزریق پلاستیک دارای سرعت عمل بالایی است، اما این سرعت عمل به منزله کارکرد آسان و یا کم اهمیت آن نیست و حتما برای حصول نتیجه مطلوب رعایت تمامی نکات کلیدی در پروسه تزریق پلاستیک ضروری است. در واقع برای پیش برد مراحل مختلف این تکنولوژی به تخصص و مهارت بالا نیاز است. حال به سراغ بخش های مختلف پروسه کار تزریق پلاستیک می رویم. بطور کلی ۴ بخش اصلی برای این امر وجود دارد که در ادامه ابتدا به اختصار به آنها می پردازیم و سپس به صورت اجمالی به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت. این بخش ها عبارتند از:

  • آماده‌سازی دستگاه
  • تغذیه قالب
  • کاهش دما
  • ساخت محصول نهایی (پولیش، پرداخت و پست پروسس)

آماده‌سازی دستگاه

در تولید محصولات غلیظ پاش به کمک تزریق پلاستیک اولین مرحله آماده سازی دستگاه است. در مرحله آماده سازی، آنچه حائز اهمیت و دقت است، چفت شدن دقیق اجزای قالب به هم است. اهمیت بالای آن به این دلیل است که در صورت عدم موفقیت در این مرحله، نتیجه سایر مراحل نیز موفقیت آمیز نخواهد بود. بصورت کلی قالب از دو قسمت ثابت و محرک تشکیل می گردد. لذا در صورتی که اجزای قالب به خوبی بر روی هم قرار نگیرند، ایرادهای اساسی در محصول تولید شده نهایی دیده بوجود می آید. به همین دلیل (وجود دو بخش مجزا) طراحان قالب را ملزم به تفکر بیشتر و طراحی های دقیق تر می نماید. نکته دیگر آنکه شکل خود قالب نیز الهام گرفته از شکل محصول نهایی است. در واقع می توان گفت که شکل نهایی محصول است که شکل قالب را تعیین می کند. در واقع قالب ها بر پایه شکل محصول نهایی تولید می شوند.

تغذیه قالب‌

اگر به دنبال تولید انواع محصولات غلیظ پاش هستید، مرحله در پروسه تزریق پلاستیک تغذیه قالب خواهد بود. در این مرحله مواد اولیه پلاستیکی به درون قالب ریخته می شود که به اصطلاح به این فرایند تزریق نیز گفته می شود. البته تزریق پلاستیک به داخل قالب، توسط دستگاه تزریق پلاستیک صورت می گیرد. این امر بدین صورت امکان می پذیرد که دستگاه تزریق با دمای بسیار بالا ابتدا پلاستیک را ذوب می کند و سپس با فشار بالا پلاستیک ذوب شده را به درون قالب وارد می کند. همانطور که از تعریف این مرحله مشخص است، این مرحله به تخصص و مهارت بالایی احتیاج دارد و به نوعی می توان از  آن بعنوان اصلی‌ترین مرحله فرایند تزریق پلاستیک نام برد. در پایان پلاستیک نرم شده شکل قالب را به خود می‌گیرد.

کاهش دما

مرحله بعدی در تولید محصولات غلیظ پاش در فرایند تزریق پلاستیک، مرحله‌ی کاهش دما است. اصطلاخا به این مرحله، اصطلاح خنک کاری نیز گفته می‌شود. در این مرحله پلاستیکی که به صورت ماده اولیه به قالب تزریق شده بود و تحت تاثیر گرما شکل گرفته بود، به آرامی خنک می شود. این فرایند خنک شدن تدریجی پلاستیک در داخل قالب، منجر به شکل گیری ماده اولیه شده و این شکل همان ساختار قالب است. از سوی دیگر برای اینکه قطعه مورد نظر با ابعاد مد نظر ما در طراحی تفاوتی نداشته باشد، حتما می بایست برای ابعاد طراحی تلورانس مشخصی در نظر گرفته شود. همچنین باید دقت داشت که فرآیند خنک شدن کاملا اصولی انجام شود. اگر این فرایند بصورت اصولی انجام نشد، مثلا با سرعت بسیار بالا و یا بسیار پایین فرایند سرد کردن انجام شود، این امر تاثیر مستقیمی بر روی شکل نهایی و کیفیت محصول دارد.

مرحله نهایی